Jako na houpačce. Dorostenci rozstříleli Vítkovice

Dorostencům se jednou vůbec nedaří, jindy jim vychází všechno. V zápase s Vítkovicemi platil druhý případ, i když utkání bylo zpočátku vyrovnané. Po patnácti minutách platil stav 2:2 a všechno bylo otevřené. Mladí Berani však ještě do první přestávky přidali další tři góly, což jim zaručovalo komfortní vedení. To ještě navýšili ve třetí části, kdy zapsali další čtyři trefy, jeden gól Ridery tak nic nemohl změnit. V zápase se vyznamenal zejména Adam Klimek, který během dvanácti minut nastřílel hattrick.
12.kolo, so 29.1.2022, PSG aréna
Zlín
Vítkovice
9:3
(5:2, 0:0, 4:1)

Branky a nahrávky: 12. Kopřiva (Kotala), 16. Holba (Pilát, Mikel), 18. J. Heš (Šišák), 18. Holba (Pilát, Urban), 20. Šišák (Špaňhel), 49. Klimek (J. Heš, Šišák), 55. Klimek (J. Heš, Mikel), 56. Pilát (Urban, Šišák), 60. Klimek (Mikel) – 6. Chlán (Žídek), 15. Glas (Saxa, Kalandra), 58. Žídek (Chlán). Rozhodčí: Rimmel – Bartoň, Šobáň. Vyloučení: 3:2. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 85. Střely na branku: 48:35. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 8:2, 8:3, 9:3.

Uherek – Kotala, Řezníček, Hamrla, Mikel, Kopřiva, Špaňhel, Šišák – Urban, Valášek, Holba, Pilát, Pešák, Kaláč, J. Heš, Klimek

Vávra (21. Varga) – Fibigr, Kalandra, Chaloupka, Man, Lazár, Čuba, Činčala – Glas, Milata, Matějka, Saxa, Vítek, Chlán, Lerch, Židek

Zápas začal ve svižném tempu, hned v úvodu se snažili prosadit Matěj Žídek a z druhé vlny Sebastian Glas. To však byla jen předzvěst velkých věcí, které měly přijít. Už v páté minutě vybojovali hosté z Ostravy kotouč na modré čáře, Robert Chlán se chopil iniciativy a ranou z pravého křídla otevřel skóre!

Vyrovnat mohli už za několik okamžiků Filip Kaláč a Adam Klimek, tentokrát však ještě neuspěli. Šance přišla i v podobě žlutomodré přesilovky, v té však paradoxně hrozila opět Ridera. Když však početní výhoda skončila, tak už se ševci prosadili. Matěj Kotala vyslal pobídku od modré čáry a přesnou tečí se prosadil Jan Kopřiva!

Za několik dalších minut se začaly dít věci! Nejdříve se prosadil hostující Sebastian Glas, aby za malou chvíli znovu vyrovnal na brankovišti důrazný Martin Holba.

Berani neměli dost a do konce první třetiny si vytvořili pohodlný náskok. Nejdříve se prosadil Jakub Heš, za necelou minutu se z mezikruží trefil Martin Holba a krátce před první sirénou ukázal šikovné ruce Marek Šišák! Zlínský kapitán si udělal ofenzivní výlet, projel pásmem soupeře a parádní střelou zvýšil na 5:2!

To byla mimochodem poslední kapka pro brankáře Štěpána Vávru, jeho místo mezi tyčemi zaujal kolega Sebastian Varga.

Ve druhé třetině jsme sice branku neviděli, hra si však své vysoké tempo udržela. Domácí se dvakrát museli bránit v oslabení, nicméně podali výborný výkon a Vítkovice v podstatě k ničemu nepustili.

O největší vzruch se postaral hostující Robert Chlán, jenž se individuálně snažil probít do samostatného úniku, kterého ale šikovně zastavil brankář Marek Uherek, jenž duchapřítomně vystartoval z brány a odpálil puk mimo nebezpečnou zónu. Celá akce tak skončila jen ostrou kolizí obou hlavních aktérů tohoto střídání.

Do třetí třetiny vstoupili lépe Ostravané. Pokusy Lercha, Chaloupky, Žídka nebo Vítka však vždy ztroskotaly na připraveném zlínském brankáři, avšak jednou byl Marek Uherek překonán, zachránila ho však dobře postavená tyčka.

Následně znovu udeřili Berani. Pohledná akce na jeden dotyk po ose Marek Šišák – Jakub Heš – Adam Klimek skončila střelou posledního jmenovaného z mezikruží. Ačkoliv jsme to v tento moment ještě netušili, tak jsme viděli první zářez nečekaného hrdiny dnešního souboje.

Adam Klimek totiž neměl rozhodně dost. Po pár minutách totiž znovu po spolupráci s Jakubem Hešem udeřil a zvýšil už na 6:2!

A za minutu už to bylo o šest branek. Tomáš Pilát chtěl ještě nahrát před prázdnou bránu, kotouč se však odrazil mezi Vargovy betony a produktivní Slovák se také zapsal mezi střelce. Hosté se zmohli pouze na zmírnění vysoké porážky. Matěj Žídek s notnou dávkou štěstí díky podivnému odrazu prostřelil překvapeného Uherka a upravil na 8:3.

Už se zdálo, že se zápas bude jen dohrávat, avšak opak byl pravdou. Adam Klimek předvedl nádhernou individuální akci. Ujel všem soupeřům, projel brankovištěm, položil strážce hostující svatyně a suverénně zavěsil. Tímto parádním sólem uzavřel střelecký účet zápasu, a především završil hattrick. Ve třetí třetině spontánně vytvořený fanouškovský kotel byl u vytržení.

Zlínští Berani si tak užili zaslouženou výhru a přeskočili Hradec Králové. Aktuálně se tedy nachází na čtvrtém místě tabulky.

Ohlasy trenérů

Radek Pšurný (PSG Berani Zlín): Dnes podle mě rozhodla naše vysoká produktivita. Snad poprvé v sezoně se nám povedlo dát hodně gólů, musím mužstvo pochválit, že zabojovalo, odmakalo celý zápas. Myslím si že před dalším náročným programem je to pro nás velké povzbuzení.